Direktlänk till inlägg 18 december 2008
Jag skulle göra fudge idag! Minsann, med uppkavlade ärmar, sovande dotter, dammsugande man och mjölet i högsta hugg kastade jag mig in i äventyret. Jag har aldig tidigare gjort fudge, men någon gång ska ju vara den första, eller hur!?
Det var rätt kul att göra, måste jag medge. Bara i med allt i en gryta och låt koka i en timma, ungefär. Man skulle göra kulprov i vatten för att se om konsistensen verkar "sockrig", för då skulle gottorna vara färdiga att hällas upp i en form för att innan de stelnat skäras i bitar. Japp, i med allt i en kastrull. Koka upp. Röra om då och då. Mmmmm, det doftar gott i hela lägenheten och förväntningarna stiger. Egentligen gillar jag inte ens fudge, men det är så roligt att göra eget godis! Marcus äter allt med socker i, så det spelar ingen roll om jag själv äter det jag bakar. :-) Efter en halvtimma började det se sockrigt och kornigt ut, så jag bestämmer mig för att göra det där kultestet om fem minuter. Men då jag stegar fram till grytan fem minuter senare inser jag att slaget för förlorat. Borta är det som faktiskt såg ut att kunna bli fudge. Kvar finns något som ser ut som karamelliserat bajs. Jag häller ändå upp det i en form och ställer det att svalna, men det går inte att rädda. Min fina fudge är inte någon fin fudge, utan en stelnad hög socker... Bajssocker. Nä, det får bli ett nytt försök någon dag, men då ska jag stå och vakta vid spisen som en hök!
Receptet på fudge (vegansk sådan):
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl sojagrädde
50 gram margarin
Blanda alla ingredienser, koka minst en timma. (Här falerade jag, då, så det behövs inte så lång tid alltid! Beror antagligen på vilken kastrull man har...) Gör kulprov i kallt vatten, om konsistensen verkar sockrig är fudgen klar.
Vad jag däremot lyckades rätt okej med idag var en liten chokladtårta. Som en kärleksmums i tårtform, enkelt uttryckt. Chokladsockerkaksbotten, sedan chokladkräm (smält blockchoklad med grädde i), vispad sojagrädde, ett lager sockerkaka till, sojagrädde, banan och choklad blandat och sedan kokos högst upp. Det såg ut som en jättemunk! Eller va tycker ni?
Jag går och funderar. Funderar på om jag ska börja blogga igen. Inte för att jag har så enormt mycket tid över, men för att jag tycker det var ett så fint dokument att ha kvar till mina barn i efterhand. Jag har, efter att inte ha besökt min egen blo...
Ja, de går, dagarna. Utan att jag hinner blogga! Fy, det får jag ändra på. :-) Vi har varit på landet, på Astrid Lindgrens värld, på landet igen, hemma... När skrev jag sist? Har jag skrivit om Lyckelis kalas? Ja, som sagt, det för länge sedan jag sa...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
|||
15 | 16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 |
|||
29 | 30 | 31 |
|||||||
|