Alla inlägg under december 2008

Av Tina - 24 december 2008 13:17

Jag tänkte, lite så här i eftehand, uppdatera om julafton som nyss varit. Vi firar alltid jul i dagarna tre, så ännu är det inte över, men jag passar på nu medan Lyckeli leker med Marcus att skriva lite om själva aftonen.


Vi var faktiskt hemma hos oss för första gången på julafton. Marcus storebror och hans familj firade med Åsas släkt så resten av Marcus familj (mamma, pappa och lillebror) kom hem till oss. Lyckeli tycker det är så gott att få vara hemma och det är skönt för henne att inte åka runt tre dagar på raken. Iaf - vid tolv kom Barbro, Stig och David hit och vi startade med lite glögg och julgodis. Efter Kalle, middag, lite paketöppning och bebismys så spelade vi sällskapsspel. "På spåret" blev det, och det är ett spel jag verkligen kan rekommendera. Roligt!


Aftonen slutade inte förrän vid ett, då jag körde hem Stig och Barbro (vi fick låna bilen dagen efter för att åka till min släkt) och sedan stupade i säng. Jag hann få en rejäl förkylning natten till julafton och det satte sina spår. Trött och dan var jag - men jag njöt av dagen ändå!


Några kort:

ANNONS
Av Tina - 23 december 2008 22:59

Jaha, då var det bara drygt en timma kvar till dopparedagen. Det är skönt att känna att vi ändå har läget under kontroll, trots första julaftonfirandet hemma, med besök av delar av Marcus familj. Det lönade sig att börja laga mat och stöka i tid! Klapparna ligger under granen, kylen är full av mat och godis, disken är diskad, potatisen skalad och nedlagd i vatten i en kastrull. Jag har till och med hunnit slänga in två maskiner tvätt som jag snart ska hämta in från tvättstugan. Som sagt - det känns bra. Jag ser fram emot julhelgen: att få träffa alla i dagarna tre och umgås, äta gott och vara glad. Det har varit en tuff och jobbig höst, men nu ska vi bara ha det bra under julen! Njuta av varandras sällskap och lägga stress och tråkigheter på hyllan.


Jag, Marcus och Lyckeli önskar er alla en riktigt fin, god, mysig, lugn och stämningsfull julhelg!


ps: David, du är super! (Är du nöjd nu...?)  ;-)


ANNONS
Av Tina - 23 december 2008 11:25

Imorse fick Lyckeli som vanligt sin frukostgröt efter att hon hade sovit frukost. (Lite omvänd ordning, kanske, men det är det som funkar för oss.) Den köpta gröten funkar ju okej, men det allra godaste, som får Lyckeliten att gapa stort och kasta sig mot skeden, är min egengjorda mannagrynsgröt med blåbärspure på. MUMS, säger bebis, och jag och Marcus skrattar åt henne då hon med gröt runt heeela munnen flinar tillbaka. Jag ska väl tillägga att vi inte matar henne då hon ligger på skötbordet, utan kortet är taget efter matningen, då hon ska svabbas av.


Vi slog in de sista klapparna igår med. Lyckeli var självklart med och hjälpte till...

Av Tina - 23 december 2008 11:23

Jag ville bara dela med mig av den vackra soluppgången vi kunde njuta av från vardagsrumsfönstret imorse. Det var bara någon minut de här vackra färgerna spreds ut över himlen, sedan blev det blått och vanligt igen - om än vackert.

Av Tina - 22 december 2008 11:09

Mmmmm.... Det är ingen hejd på julgodisgörandet här hemma. Jag har nu två nya favoriter: Bounty och wienernougat. Bountyn har jag redan skrivit receptet på i ett tidigare inlägg men nu är det dags att dela med sig av receptet på wienernougaten också:


Wienernougat

250 gram nougat (enda veganska jag har hittat finns att köpa på Netto)

125 gram choklad (eg ska man ha mjölkchoklad men det skiter jag fullständigt i, och kör på en som har ca 55 % kakao)

100 gram flagad mandel (jag skållade den först - täckte mandeln med vatten och lät det preciiiis koka upp. Sedan var det bara att ploppa ur mandeln ur dess pyjamas och hacka på längden)


Rosta flagad mandel gyllenbrun i stekpanna (detta glömde jag helt bort, kom jag på nu i skrivandets stund, men det gick jättebra ändå). Smält nougat och choklad över vattenbad (jag körde den i mikron). Blanda i mandeln och häll i en avlång form (en sån där brödform gick kalas) klädd med bakplåtspapper. Vik ner pappret över och ställ svalt ett dygn innan chokladen skärs i bitar. (Pyttsan, det räckte med tre timmar på altanen nu i vintervädret).


Såååå god! Njam, njam... Om det inte vore så att David ska hit på julafton och att det råkar vara hans favoritgodis så hade den INTE funnits kvar så här länge.

Av Tina - 21 december 2008 18:12

Jag och Marcus hittade en ny veggo-produkt i hälsokostaffären på Vasaplatsen i Göteborg. "Fisk"-pinnar! Vi köpte hem och testade idag. Det var nästan skrämmande va mycket fisk de smakade, trots att de var gjorda på tofu! Nu kan man ju tycka vad man vill om att vegan-mat ska efterlika kött eller fisk, men jag som ändå tyckte fisk smakade gott då jag åt det blev ändå glatt överraskad av dessa pinnar. Annars ser jag inte någon störe vits med att min mat ska se ut eller smaka som kött eller annan mat jag inte äter. En tanke med att kalla den veganska fiskpinnar kan ju vara att man ska få ett hum om vad det är man köper. Jaja, goda var de i alla fall!  Dem ska vi definitivt köpa och äta igen.


På bilden är de inte stekta än, så det är lite bleka. Men visst ser det ut som fiskpinnar!

Av Tina - 21 december 2008 18:02

Ja, bounty är väl inte julgodis direkt, men numera är det det i detta hem! Oj va goda de blev! Jag har inte gjort sådana förr men nu lär det bli en klar favorit, och de var inte svåra att göra heller!


Bountybollar

Blanda en påse kokos med 4 dl florsocker.
Smält 6 msk smör
(jag hade då mjölkfritt) och blanda detta med 6 msk grädde (jag hade havregrädde).
Rör ihop allt till en smet.
Rulla bollar som du placerar i småbrödsformar.
(Det hade jag inte hemma så jag ställde dem på bakplåtspapper på en bricka, det gick jättebra! Jag kan tipsa om att då och då under rullandet av bollarna skölja händerna i kallt vatten. Det kletar mindre då)
Ställ kallt för att stelna lite (på altanen funkade finfint).
Smält 200 gr choklad och doppa bollarna i denna.

Ställ kallt.


Mmmm... både jag och Marcus blev helt lyriska. Testa att göra dem du med!

Av Tina - 21 december 2008 11:19

Vår älskade trollboll älskar att bada! Hon har just kommit på att man kan sprattla, skvätta, spralla och vifta som en tok, för då låter det roligt. Och så fick hon testa att ha några leksaker i vattnet sist, vilket också gick hem. Speciellt flygplanet var roligt att... tugga på. Där det med att köra dem fram och tillbaka i vattnet, hälla vatten med dem och så har hon inte kommit till än. Nänä, det ska smakas och slaskas och tuggas än så länge. Söta bebisen! Det ska bli kul att gå fortsättningskursen på babysimmet, med start i januari. I starten av förra kursen var hon nog nästan lite för liten, men nu känns det som om hon kommer att uppskatta badet mycket mer. Och orka med det bättre, framför allt! :-)

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se