Alla inlägg under juni 2009

Av Tina - 23 juni 2009 21:53

Imorse åkte finaste Marcusen till jobbet, så jag och Lyckeli bestämde oss för att bara göra roliga saker idag, så att tiden går snabbt tills han kommer hem igen. Först startade vi med en promenad lagom till förmiddags-sovet. Jag tog bussen med Lyckeli i vagnen till Mölndal (hon somnade gott på vägen) och därifrån knatade vi (jag) in till Korsvägen. Vi mötte upp Veronica först och strax därefter Jenny och Maja, för att tillsammans knö oss fram till entrén till Liseberg. Tur att vi hade Lisebergskorten, för kön till den vanliga entrén var INTE rolig... Lång och bufflig och trång.


Väl inne vann vi en basketkorg med boll (Lyckeli), åkte karusell (alla barn utom Tristan, som får lära sig att sitta först), tittade på lejonet i bur, vann en papegoja (Lyckeli igen) och fikade. Det var några jättemysiga timmar vi spenderade där tillsammans. :-) Tusen tack, tjejer!


Då jag sagt hejdå till Jenny och Maja så fortsatte jag tillsammans med Veronica en bit in mot stan, och då även hon vikt av för att komma hem till sitt styrde jag stegen vidare mot Trädgårdsföreningen, där syster X 2 (Teres och Jennie) satt och fikade. Jag och Lyckeli joinade och det var jättegott att sitta där i solen och snacka om allt möjligt. Jag passade på att bränna mig på ryggen också... Lika bra att få det gjort, medan det är väder för det. :-)


Spårvagn till Mölndal, köpa frukt inför picknicken imorgon och sedan raska, hungriga steg mot Lyckelis farföräldrar där vi fick oss lite middag i magen innan vi blev hemskjutsade. Lyckeli somnade gott efter kvällsgröten och det kommer även jag göra ikväll, känner jag. :-)


Lyckeli hjälper mig att göra frukost och förbereda mackor till fikan senare på dagen.


Åka HÄST, det är grejer det...


Maja och Julia.


Maja+Julia och Jenny+Edwin åker karusell, och det verkar vara poppis. :-)


Fikatajm.


Bästaste Veronica med söta Tristan i knät.


Jag och Lyckeli fikar gott; macka, ananas, vindruvor, melon och annat smaskens.

Av Tina - 22 juni 2009 23:30

Idag, 22 juni, fyller Lyckeli 11 månader. Bara en månad från ett år, lilla strumpan. :-) Jag och Marcus tog med henne till Åby simhall och det var uppskattat, må jag säga. Vi betalade för att gå in på upplevelsebadet och där fanns "Djungellagunen" med alla vattensprutande djur, vattenfall och små rutschkanor. Så mycket att greja med! Marcus åkte några omgångar vattenrutschkana för stora flickor och pojkar och då och då gick vi in till varma bassängen, där vi kunde busa och leka utan att tänka på att små händer och fötter kunde bli för kalla. Här kommer bilder från idag:


Sparka i vattnet är roligt! Det gör Lyckeli gärna och ofta, både hemma i badkaret och i simhallen.


En stor val som sprutade vatten var rolig att sitta på.


Lyckeli kämpade för att få tag i vattnet, så hon hade att göra. :-)


Ormarna i väggarna skulle få sig var sin puss, minsann!


Ett litet vattenfall fanns det att gå igenom med. Lyckeli knappt märkte det, utan travade bara på och tog sikte mot nästa roliga figur som man kunde leka med.


Som den här rutschkanan, i form av en groda. Mycket intressant...


Mamma fick sig också en puss!



Av Tina - 21 juni 2009 09:09

Ja, nu finns det ju inte något som heter så, men det KÄNDES så hela dagen idag då vi har firat i dagarna tre. Dagen startade på landet, där vi vaknade till sol och fågelkvitter. Lyckeli har förundrat tittat på när farfar sågat brädor, gungat vilt med farmor och sedan sovit gott i vagnen, under den stora aspen. Den där gungan, ja... Jag har tjatat på Lyckelis farfar nu ett tag att han ska byta ut den där pinnen, så ger en så ont i baken, mot en rejäl plankbit. Men han ska bara... ;-) Först ska sidan på ladugården bytas ut, sedan ska ett lusthus byggas på bergsknallen framför huset, sedan ska redskapsskjulet hemma i Åby byggas. Jag hade väl iofs kunnat tälja till den där träbiten på egen hand, men jag har en känsla av att Stig vill fila, slipa och polera själv, för att försäkra sig om att inga barnarumpor får flisor då de svingas fram i skuggan under det stora trädet. :-)


Då Lyckeli ändå skulle sova vid fyra passade vi på att åka vidare till min mamma, utanför Uddevalla. Hon serverade plättar med massa gott (tack, mamma!), och då alla hennes tackor har lammat nu fanns det nio små, söta lammungar att titta på. Lyckeli skrek högt och Teres, min syster, frågade först om hon var rädd. Men nej - vi fick ju förklara att hon bara var så glad och samtidigt frustrerad över att inte få klappa. :-) Sötnosen är ju van vid Barnens zoo i Slottskogen där man får klappa och springa efter djuren bäst man vill om de är ute.


Teres var alltså där med barnen, till Lyckelis stora glädje. Hon tycker det är så roligt att leka med Teo och Elias, dra Gabriella i håret och smällpussa Oscar samtidigt som håller honom hårt i håret vid öronen. Lillasyster Maja kom också, min sin Anders, så fick Lyckeli ÄNNU mer hår att dra i. ;-) Hur kan det vara så roligt, undrar man...


Det var en slutkörd liten Lycka som somnade gott för natten i bilen på vägen hem, klockan nio. :-)


Gungeligung med farmor!


Ännu mer gungeligung, denna gång med mamma.


Gabbi cyklade till mormor så hon var där först av alla, strax innan vi kom. Lyckeli håller här på att käka på hennes hår, på väg till fåren. Bakom ser ni min mammas hus, där jag är uppvuxen från och med att jag var fyra år gammal.


Lyckeli, Gabriella och mormor.


Med start längst bak står Oscar, Marcus, Lyckeli och Elias (Och Gabbis huvud) och kollar på lammen.


Lyckeli pratat med ett av lammen.


Teres med Teo i knät, Elias, Oscar och Anders äter plättar. Gott var det! Lyckeli fick smaka för första gången och smaskade i sig tre stycken.





Av Tina - 20 juni 2009 00:29

En helg är inte över bara för att en afton är över. :-) På midsommardagen, då vi vaknade hos min min syster, där vi tacksamt fått en sovplats i Oscars rum, åkte vi efter en god frukost (TACK!) vidare till Landet med stort L. Där väntade Marcus föräldar, till Lyckelis förtjusning (två helt egna lekkompisar som man kan köra med bäst man vill) ;-). Vi var där runt lunch och under dagen hann vi fira midsommar både genom att klä Lyckeli i ytterligare en krans (den här fick dock bara sitta på en halv minut), leka ute på gräsmattan, grilla och dinera ute i bersån, moffa jordgubbar och glass OCH kalasa på lite snacks och vin på kvällen. Det är jätteskönt att komma upp till Landet, där tiden står liksom still och där man gör det man känner för. Läsa, vila och äta brukar vara det som står överst på listan. :-)


En liten stund fick kransen jag band av smått och gott jag hittade runt huset sitta på plats i alla fall. Här leker Lyckeli fascinerat med en burk hon och farmor hittade i ett av rummen i huset.


Coola Stig, Marcus och Lyckeli i det coola köket med de ännu coolare tapeterna. :-)

Av Tina - 19 juni 2009 23:58

Midsommar är stort för mig. Jag har så många minnen förknippade med midsommar, och de flesta av dem hör till tiden då mormor och morfar levde. De är midsommar för mig. Hela släkten som samlades ute på landet, vid Hedekas, där mormor och morfar bodde, där vi band kransar och dukade långbord i trädgården. Vi reste en stor midsommarstång och åt jordgubbar i mängder, lekte med min mosters hundar och grillade framåt kvällen. Nu vet jag att inte varje midsommar var sådan, men just den bilden är midsommar för mig. Den är svårslagen. Mormor och morfar var något extra, och jag sörjer att de inte finns kvar. Men jag tänker även på att de andra finns kvar; de andra som delar de där fina minnena med mig. Och nu för tiden är det dags att skapa egna minnen - egna sätt att fira denna vackra högtid på. Ännu har vi ingen tradition på midsommarfirandet, men det kanske kommer så småningom? Jag hoppas att Lyckeli kan minnas sina barndoms midsomrar på samma fina sätt som jag minns mina.


I år åkte vi till Väne-Ryr, utanför Vänersborg, där min syster bor. Hos hennes grannar Björn och Annelie var vi förra året, och så även i år. Förra året var jag höggravid, trött som ett fä och stor som ett hus, men det var trevligt redan då. I år var det fem gånger så roligt - med Lyckeli utanför magen, en helt unik Marcus vid min sida, en av mina systrar och hennes underbara familj och utöver det massa trevligt folk som hörde ihop med Björn och Annelie på ett eller annat sätt. Vi käkade sill (vego-"sill" gjord på aubergine a´la Marcus mamma är fantastiskt god), spelade brännboll och fotboll, grillade, drack lite vin och hade det jättebra.


Dagen började hemma då vi till Lyckelis förtjusning hittade den första mogna jordgubben på vår egen planta på altanen. Hon fick smaska i sig halva, och resten delade jag och Marcus på under högtidig pompa och ståt. Jag kan här tillägga att så fort Lyckeli fick syn på en jordgubbe, vilket ju inte hände EN gång under midsommarhelgen, spände hon hela kroppen och skrek sitt "GE-MIIIIIG"-skrik tills hon fick en gubbe i munnen. :-) Det har blivit en del sammanlagt, men lilla strumpan fullkomligt älskar dem och verkar inte må dåligt av dem på något sätt.


Först en sväng till mormor där vi även träffade min moster Kristina. Jag band en krans till Lyckeli och sedan togs det kort på trappen. Lyckeli är midsommarfin i en klänning som mormor köpt och sytt till.


 Hela lilla familjen på trappen hemma hos Lyckelis mormor.


Hemma hos min syster var det kort-time igen. Här med Elias och Teo på var sin sida av Lyckeli. De två är Lyckelis egen lilla fan-club och skriker "LyckeLIIIII" med höga röster så fort vi svänger in med bilen på deras uppfart.


Älskade, fina Lyckeli iklädd sin finaste "ful-min". Hon gör den allt som oftast just nu, och hon märker säkert att den går hem då de flesta brister ut i skratt då de ser den. :-)


Med på festen fanns hunden Polly, som Lyckeli genast fattade tycke för. Här sitter de och tittar på då resten av gänget spelar brännboll.


Oscar, Elias och Teo äter midsommarmat i partytältet som stod i trädgården. Fin-fin kalasplats!


Av Tina - 16 juni 2009 20:16

Lyckeli är för underbar... Hon ska mata mig och Marcus med sina majsbågar, sina gurkskivor och sina bitar smörgås som hon får. Jättesött är det, och hon skiner upp som en liten lärka då mamma eller pappa glufsar i sig det från hennes hand med högljudda smaskningar och "Tack så MYCKET, va snäll du är! Mums, mums, vilken god gurka!" Hon har även börjat dela ut pussar till höger och vänster. För ett tag sedan lärde hon sig att pussa mamma och pappa, men nu är det hästen, pingvinen, apan, klossen, boken; ja, allt och alla får pussar. Ibland drar hon tag i öronen eller håret bakom ens öron, sliter ens huvud intill sitt och fyrar av en smällkyss rakt på munnen. Goa unge! Dock kan man ibland få en kraftig huvudskakning och ihopknipning av de små läpparna som svar på frågan "Kan mamma få en puss?" Man känner sig fetdissad och ser till sin förtvivlan hur sötnosen pussar en tub fotkräm eller någon annat i närheten istället. Men, men - de gånger man faktiskt får en puss väger klart upp de gånger man inte får en. :-)


Idag for vi till Slottskogen igen, för att klappa fåren och grisarna och getterna. Lyckeli kände nog igen sig, för hon blev själaglad då vi gick innanför grindarna och tog sikte på fåren. Ojojoj, va hon skulle klappa, känna, dra i och gosa med de där fyrbeningarna. :-) Hon spratt i hela kroppen och skrattade rakt ut (alternativt gav till ett trumhinnesprängar-tjut) då djuren närmade sig. Dit kommer vi får åka mååånga gånger, och det gör vi gärna. :-)


Efter Barnens zoo gick vi till Storken och köpte ett solskydd till vagnen, vilket invigdes redan på vägen hem då Lyckeliten slocknade så fort vi lade ner henne i vagnen. Det funkade super för hon sov genom hela resan hem, och fortsatte sova utanför dörren hemma i över en timma. Man blir trött av frisk luft. :-)


Klappar fåren.


En liten killing gick uppe på en stängsel, och den stod tåligt stilla då Lyckeli klappade och kände.


Även den stora varianten av get var poppis!


En GRIS! Den kändes jättekonstig, men rolig var den att ta på ändå.



Av Tina - 15 juni 2009 22:36

Idag har vi haft en sååå bra dag! Det har verkligen varit en perfekt sommardag; vackert väder, underbart sällskap, god mat, roliga saker att göra och, framför allt, INGEN ORO! Baaara lycka.


Marcus kom hem från jobbet imorse efter att ha varit borta sedan i lördags morse. Självklart stod jag och Lyckeliten på givakt för att pussa direkt då han klev av bussen och för att sällskapa den korta biten hem. Vi bestämde oss ganska snart för att utnyttja vädret till att åka till Liseberg och bara spankulera runt, må bra och roa Lyckeli. Så det gjorde vi! Och vilken bra dag vi fick... Det var fantastiskt roligt att vara på Liseberg som FÖRÄLDER; att se sin unge le med hela fejset och titta på allt roligt som fanns omkring. Vi åkte karusell, åt mat, spelade bort pengar på hjulen och slutligen promenerade jag och Marcus nästan hela vägen hem med en sovande Lyckeli i vagnen. Det här gör vi om snart igen!


Bilder från idag:


Marcus och Lyckeli sitter i den fina fåtöljen i Kaninernas hus. Moroten som Lyckeli tuggar på är en "stressmorot", som man kan köpa för att krama i handen, för att motverka stress, men vi tyckte det var en lämplig leksak att tugga på. Hon fullkomligt älskade den, så till den grad att hon efter en halvtimma tuggade loss den gröna biten "blast" från den. Lilla trollet hann gnaga bort en bit till innan mamma och pappa tog den ifrån henne och lät henne välja något annat i presentaffären. Det blev en fin, grön Lisebergskanin, helt tuggvänlig. :-)


Jag och Lyckeliten i köket i Kaninernas hus.


Åka karusell var roligt! Men inte skulle man sitta ner, nejnej, man skulle STÅ och hålla i öronen på hästen! Tyglar är för mesar...


Lycklig skit åker karusell med sin pappa. Den SNURRADE, vilket var väldigt fascinerande, tyckte Lyckeli.


"Kaninresan" var precis lagom för Lyckeli att åka med, och nu var det mammas tur igen att få åka. Det fanns mycket roligt att titta på, och varje gång ett fönster med kaniner som rörde sig dök upp så utbrast Lyckeli "ttthhha, thhha!" (Jag tror det betyder "titta")


De långa gubbarna var också roliga att titta på.


"Titta, mamma! Jag åt upp ALL efterrätt!" På bordet ser ni kaninen Lyckeli valde i presentshopen med.


Efter maten var det blöjbyte och bus på skötbordet. En trött men glad Lyckeli blev kittlad av pappa tills hon storknade av skratt. Söta unge!


En sista karuselltur hann vi med innan det var dags för henne att sova. Även nu var det hästens öron som gällde att hålla sig i, tydligen.


Vi promenerade från Liseberg till Mölndal medan Lyckeli sov, men lagom till att ta bussen sista biten vaknade hon med ett stooort leende.



Av Tina - 12 juni 2009 14:45

Det är inte cancern som har kommit tillbaka i Marcus, tack och lov! Läkaren ringde idag, i precis samma stund som jag klev över tröskeln, då jag åkte hem från jobbet innan lunch för att vara med Marcus då han fick beskedet. Jag kunde se på Marcus hur hela han slappnade av då han pratade med läkaren och då släppte även en stor klump i mitt egen bröst. En sådan lättnad, en sådan lycka!


Det han har istället heter strålningsfibros, sa läkaren. Det är en konsekvens av strålningen, men det verkar inte som om klumpen ger några komplikationer och då gör de ingenting åt den. Den är inte farlig i sig, men om den hade varit större hade den ju kunnat ge komplikationer vidare, vilket den alltså inte verkar göra nu. Strålningsfibros är att en del celler har börjar växa då de strålats, men de växer inte mer nu efter strålningen. Det är en 3 cm klump (fattade inte om den är 3X3X3 cm eller om det bara är en sida som är 3 cm) som sitter fast i lungväggen. Strålningsfibros är tydligen en inte helt ovanlig, om än oönskad, komplikation efter strålning. De män som strålas för prostatacancer kan t.ex få det i urinröret, och då är den ju i vägen. Men Marcus är inte i vägen.


Lycka! Lättnad! Men även en liten förvirring. :-) En positiv sådan. Så är det just nu. Men lättnaden är störst!


Tack för allt stöd, både jag och Marcus har läst varje kommentar och känner trygghet i att det finns så många som håller alla sina tummar för oss. Det gjorde susen!

Ovido - Quiz & Flashcards