Direktlänk till inlägg 19 november 2010

Den fria marknaden kontra miljön

Av Tina - 19 november 2010 09:15

Vet ni att det finns skolor som vill köpa in enbart ekologiska produkter till skolmatsalen men inte får? Vet ni varför? Jo, för att EU tycker att det strider mot den fria marknaden...


I nummer 84 av FriaTidningen, som utkom 17 november 2010, kan man läsa en artikel som heter "Frihandel går före miljösmart mat". Där framkommer det att Livsmedelsverket i maj 2009 tog fram ett förslag på konsumentvägledning för miljösmart mat. Förslaget gick som remiss till EU men EUkommissionen och Rumänien gav kritik. Eftersom miljösmart mat innebär närproducerat till stor del så tyckte EU och Rumänien att det gick emot den fria handeln. För då går ju svenska matvaror före Rumänska i Sverige, typ... öh? Va? Jojjomensan, serrö, generaldirektören för Livsmedelsverket - Inger Andersson - berättar i artikeln att trots att både Storbritannien, Norge och Danmark, liksom många andra länder internationellt, visat stort intresse för sådana här riktlinjer och själva vill utarbeta liknande, så står den fria marknaden före miljön. Sjukt.


Menmen, jag delar här med mig av några av de råd som ges av Livsmedelsverket. Ja, några av de som de INTE får gå ut med, alltså, eftersom de tydligen strider mot den fria marknaden...:


* Ät mer vegetariskt, eller iaf mindre kött.

* OM du ska äta kött, se till att det är från djur som har viss positiv miljöpåverkan, exempelvis svenska där betande kor kan bidra till öppna landskap och biologisk mångfald.

* Ät mer säsongsbetonat.

* Ät tåliga grönsaker, som morötter, så minskar svinnet.

* Ät mycket gryner och baljväxter som är hållbara livsmedel med låg miljöpåverkan.

* Undvik livsmedel med hög miljöpåverkan, som ris, som har höga metanutsläpp.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tina - 16 mars 2015 15:03

Jag går och funderar. Funderar på om jag ska börja blogga igen. Inte för att jag har så enormt mycket tid över, men för att jag tycker det var ett så fint dokument att ha kvar till mina barn i efterhand. Jag har, efter att inte ha besökt min egen blo...

Av Tina - 11 augusti 2013 16:13

Dagarna på Orust då vi delade hus med två andra familjer - nära vänner till oss med barn födda samma år som våra- rusade förbi. Lek, skratt, grodhoppartävling, kantarellplock och sällskapsspel avlöste varandra och i skrivande stund sitter jag här med...

Av Tina - 8 augusti 2013 20:59

Ja, de går, dagarna. Utan att jag hinner blogga! Fy, det får jag ändra på. :-) Vi har varit på landet, på Astrid Lindgrens värld, på landet igen, hemma... När skrev jag sist? Har jag skrivit om Lyckelis kalas? Ja, som sagt, det för länge sedan jag sa...

Av Tina - 25 juli 2013 22:23

Idag var vi vid Näs och badade tillsammans med Lina och David. Det blåste en del och barnen hade skoj i vågorna. Benjamin satt i och för sig i gummibåten hela tiden. Krampaktigt hållande årorna och skallrande tänder, men totalt störtvägrande att gå u...

Av Tina - 25 juli 2013 16:31

Sedan husen hemmavid började bli ommålade för några veckor sedan är Lyckeli väldigt inne på att bli målare och snickare. Målarna får nämligen gå på taket... Innan denna upptäckt levde Lyckeli i tron om att det bara var Pippi och katter som fick göra ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se