Alla inlägg under juli 2011

Av Tina - 22 juli 2011 23:45

Lyckeli fick idag i uppdrag att dekorera sin tårta helt på egen hand. Själva grunden gjorde jag igår kväll, efter Lyckelis önskemål: "Nä ja fyjjer åj ska ja ha tåta me båbäj och banan!" Så blev det. Lika delar vispad grädde och kokmarsan, blandat med blåbär i ena lagret och banan i andra. I förmiddags hjälptes vi åt, jag och Lyckeli, att smeta på grädde, och sedan fick hon lägga på blåbär och hallon. De sistnämnda var jag ute och plockade igår eftermiddag. Lyckan var så noggrann och försiktig, och det var bara i slutet jag hjälpte henne hälla  hallon i händerna på henne så hon att hon kunde trycka dit dem på sidorna på tårtan.


      Benjamin Bus med en mycket rolig min. Han satt på golvet och tiggde hallon, som jag matade honom med medan Lyckeli grejade med sin tårta.

         

Av Tina - 22 juli 2011 23:31

Yes! Jag hann ladda över en miljon bilder före midnatt och hoppas därmed få iväg inlägget nu innan klockan blir lördag, eftersom det är IDAG, i ännu en halvtimma, som min skruttunge, min underbaring Lyckeli fyller 3 år!


En sån fantastisk dag! Jag är hänförd över hur många fina släktingar och vänner vi har som har kommit hit för att fira henne eller hört av sig på annat sätt för att gratulera. Lyckeli har strålat hela dagen och då man säger att en bild säger mer än tusen ord så är det väl en roman i Moberg-stil som jag slänger till er här:


  Lyckeli gick ut hård före frukost med att slita pappret av de första paketen efter en stunds "skönsång" av sina föräldrar och en nyvaken lillebror.

  "Åh, en vattenkanna!" vilken hon faktiskt hade önskat sig... hon har en märklig dragning till just vattenkannor, men det är nog inte helt ovanligt för barn.     En kulram fick hon av oss, bland annat. Poppis!

  Först ut bland gästerna var Lina och David, som överöste Lyckeliten med genotänkta presenter och massa leenden och grattis:ar.

  Lyckans minsta kusin - Linnéa - med sin glada mamma Åsa 


  Min lillsyrra Maja och hennes Anders.


Lyckans två relativt jämnåriga kusiner, båda är året äldre än hon själv, som hon älskar så mycket, båda två!


 
Min mamma och min moster.

    Lina, Linnéa och Åsa.   Mat! Tre olika pastagratänger hade jag gjort. En i carbonara-stil, en med curry och en med sojafärs.   Kålsallad med dressing a la Lina och en blandsallad med bl.a sugersnaps direkt från syrrans trädgård.   Lyckeli fick fina hårspännen och självklart skulle brorsan då ha ett med.   Vi dukade långbord i vardagsrummet och alla 23 rumpor fick plats!   Marcus, David, Åsa, Lina och Cristina. Ifall nån har missat det är ju David Marcus yngre bror och Cristian hans äldre bror.   Lyckan och kusin Amanda   Benji Boy med sommarknän!   Me and Big B   Lyckeli var helt andaktig och mycket nöjd då alla sjöng för henne. "Nä ja fyjjer åj, då ska alla hunga fö mej och säja HUJJA, HUJJA!" har hon berättat i månader här hemma. Änligen var det dags idag! Som hon har längtat, ska ni veta.   Tusen tack för att ni kom, önskar hela familjen Troll!

Av Tina - 21 juli 2011 09:23

Idag skördade vi vår första squasch från lilla odligen på framsidan. Lyckeli var den som fick vrida av skapelsen, och mycket stolt deklarerade hon att "den ska vi ha i min mat imojjon då jag fylle ÅJ och ha KAJAS!" Och så får det bli! Den ska hackas ner i en av pastagratängerna jag tänkte försöka mig på att göra till alla 23 gäster som kommer imorgon klockan 15:00.  


 


Btw... Benjamin blev jättearg då Lyckeli inte ville låta honom hålla squaschen mer än några sekunder, så jag har lovat honom att han också ska få en egen imorgon, fast de som växer kvar där ute bara är hälften så stora som den vi tog idag.   

Av Tina - 20 juli 2011 23:29

ca 20 stycken bitar:


Botten

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl socker

1 tsk bakpulver

150 gram smör

1 ägg


Knåda samman allt utom ägget (du akn även mixa det, men jag gned ihop degen mellan fingrarna) så gott du kan. Släng i ägget och blanda väl. Tryck ut allt i en klädd långpanna (det här är till en liten, typ 20X30, men jag körde dubbel sats och hade en stor långpanna).


Fyllning

3 dl röda vinbär

1,5 dl socker


Blanda och fördela bären över bottnen i långpannan.


Kaneltäcke

1,5 dl havregryn

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

50 gram smält smör


Gå till grannen och låna kanelen om du med kladdiga händer inser att du själv hällde ut din sista kanel på de nykläckta myrorna på baksidan i eftermiddags för att få dem att flytta nån annanstans. Blanda sedan allt och smula det över bären i långpannan.


In i ugnen, 200 grader, 20 minuter.


Servera på din dotters treårskalas om två dagar.


 

Av Tina - 19 juli 2011 21:17

I torsdags firade jag och Marcus fyraårig bröllopsdag. Blomsterbröllop, var det någon som sade, och det låter ju jättevackert!


Min Marcus!  

Av Tina - 19 juli 2011 20:44

Fina Joel fyllde ett år 14 juli - på min och Marcus fyraåriga bröllopsdag.   Vi fick äran att komma på ett kalas i efterskott och for med glädje ut till Fotö den vackra dagen som igår var för att äta tårta och leka.


    Här ser ni hur jäkla snygg färg Annika valt till deras nya kök (det är inte riktigt klart än)! Mörk lila, vilket är sååå läckert!

  Annika bjöd på inte mindre än två olika tårtor. En med jordgubb och choklad och en med päron och choklad. MUMMA, tyckte! (Marcus åt fem bitar!)   Självaste Joelbiten!


  Att åka färja var ju makalöst roligt, tyckte både barnen och vi vuxna.  

        Så vacker utsikt!


Tack för fint kalas, Annika och Mikael! Och hipp hipp hurra för Joel i efterskott, för vi glömde ju sjunga för honom!

Av Tina - 19 juli 2011 20:35

Oh, Lord, nu är det en evighet sedan jag gav mig själv tid och möjlighet att blogga. Det har inte vimlat av stunder då jag har suttit mer än fem minuter vid datorn i stöten och då räcker inte tiden ens till att ladda över några kort. Men nu så!


Anledningen till att det inte har blivit mycket är dels för att barnen varit lite sjuka, dels för att vi har varit mycket på landet. Både med och utan barn. Under förra veckan var barnen med några dagar men så åkte de hem med sin farmor och farfar och kvar var jag och Marcus för att deltaga på Linas och Davids gemensamma 30+30årsfest som skulle hållas just där. Och vilken fest det blev! Ojojoj, man fick hålla i hatten för att hänga med i svängarna med god mat, dans, lekar och bus. Här kommer några kort:


   




Min svåger, Marcus bror, David och hans fina Lina, som var värdparet och vilkas födelsedagar var anledningen till galajet.

Jag och Marcus var festfina!



Barnen hade det som vanligt bättre än bra hos sina farföräldrar, kan jag lova. Det är guld att ha dem till hands!


David och Lina - TACK för en sån fin och rolig fest!

 

Av Tina - 12 juli 2011 14:36

Oj, va tomt det blev efter att Jenny, Patrik och deras barn åkte härifrån! Grejen var ju att Marcus åkte till jobbet samtidigt och från att ha varit åtta personer här hemma blev vi tre kvar. Stor skillnad!


Så vi fortsatte i samma anda igår, och for till Slottskogen med Veronica, Veronica, Kattis och Elinor och en hel skock ungar. Lite ponnyridning, lite lunch och lite fika. Massa spring i benen och sommarskitiga ungar. Underbart!


Inte lika underbart att komma hem och upptäcka att Benjamin hade över 39 i feber, vilket kom så himla hastigt på. Ena stunden satt han i poolen och badade, andra stunden feberfrossade han och skakade av köld. Älskade unge! Upp, i med alvedon och sedan en mycket orolig natt då varken jag eller Benjamin sov särskilt mycket. Tur att Lyckan sov gott iaf, för det är svårt att vara ensam hemma nattetid med barnen om båda sover oroligt.


Det var inte förrän jag fick tipset att ge en halv supp alvedon och halv dos ipren samtidigt som febern äntligen gick ner i förmiddags, efter att ha varit uppe på 39.8 som mest.


Nä, feber får gärna hålla sig borta. Jag vill se mina barn friska och med benen fulla med spring!

Ovido - Quiz & Flashcards