Direktlänk till inlägg 15 september 2012
Jag slängde ihop två limpor med rivet äpple i nu under eftermiddagen. De blev saftiga och fina, så jag rekommenderar er att riva i lite äpple i bröddegen nu då det är skördetid, ifall ni inte vet vad ni ska göra av äpplena.
Jag höftar mkt då jag bakar men jag skriver på ett ungefär hur jag gjorde.
Ingredienser
5 dl vatten
1/2 paket jäst
4 msk olja
6 små äpplen, grovt rivna
3/4 dl honung eller sirap (jag hade blandat)
1 msk salt
mjöl av valfri sort. jag hade hälften vetemjöl och hälften rågmjöl, men dinkelmjöl funkar säkert utmärkt med. Hur mycket? Öööh... jag mäter aldrig mjöl. Men ca 10 dl skulle jag tro. Jag knådar i mjöl tills det inte längre är kletigt.
Värm vattnet till 37 grader. Blanda i salt, jäst, rivet äpple, sirap/honung, olja och sedan mjöl. Arbeta degen tio minuter för hand. Låg jäsa i bunke med handduk över i en timma. Ta upp på mjölat bord, dela i två delar och forma limpor. Lägg på plåt med papper, handduk över och jäs i 40 min till. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Ställ in bröden i ugnen, långt ner, sänk till 200 grader och grädda i ca en halvtimma.
Smaklig måltid!
Jag går och funderar. Funderar på om jag ska börja blogga igen. Inte för att jag har så enormt mycket tid över, men för att jag tycker det var ett så fint dokument att ha kvar till mina barn i efterhand. Jag har, efter att inte ha besökt min egen blo...
Ja, de går, dagarna. Utan att jag hinner blogga! Fy, det får jag ändra på. :-) Vi har varit på landet, på Astrid Lindgrens värld, på landet igen, hemma... När skrev jag sist? Har jag skrivit om Lyckelis kalas? Ja, som sagt, det för länge sedan jag sa...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 |
14 |
15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
|